תופעות גיל המעבר בטרם עת, שינוי הורמונלי קיצוני והפסקת המחזור לחודשים רצופים – הינן חלק מתופעות המנופאוזה המוקדמת. מתי זה קורה? באילו גילאים? והאם זה הגיוני שתחווי את תקופת גיל המעבר והתסמינים שלה בטרם הגעתך לגיל 40? כל התשובות, כל השאלות ועוד במאמר הבא.
*מאמר זה אינו נכתב על ידי רופא
מנופאוזה מוקדמת, היא בעצם הופעת תסמיני גיל המעבר בטרם ההגעה לגיל המעבר עצמו, בדרך כלל מנופאוזה מוקדמת מתרחשת בסביבות גיל ה 40. הסיבה להופעת המנופאוזה המוקדמת היא בדרך כלל רפואית. תסמיני המנופאוזה המוקדמת דומים מאוד לתסמיני המנופאוזה הטבעית – גיל המעבר.
המנופאוזה המוקדמת נקבעת לאחר הפסקת הווסת – בעת השלמת 12 חודשים רצופים ללא מחזור חודשי, עם הופעת תופעות ותסמינים ולאחר בדיקת דם הורמונלית מתאימה, אשר נועדה לאמת שאלו אכן תופעות גיל המעבר אשר הקדימו את זמנן.
מדוע מנופאוזה מוקדמת מתרחשת ומתי?
המנופאוזה המוקדמת מגיעה סביב גיל 40, היא לרוב תופיע מסיבות רפואיות, אצל נשים אשר עברו התערבות רפואית תרופתית, התערבות רפואית ניתוחית, הסרת הרחם או הסרת השחלות.
גיל המעבר יתחיל מוקדם יותר בדרך כלל בקרב נשים מעשנות, בעלות מחלות אוטואימוניות, בעלות נטייה לרזון יתר על המידה או לאנורקסיה ועוד.
תסמיני המנופאוזה המוקדמת
תופעות המנופאוזה המוקדמת, כמעט זהות לתופעות גיל המעבר הטבעי. אשר באות לידי ביטוי בתלונות גופניות, תלונות נפשיות ותלונות מיניות.
בין התלונות הגופניות נמצא כאבי שרירים, גלי חום, הזעה מוגברת, הזעת לילה, כאבי ראש, הצטברות נוזלים, עליה במשקל, נשירת שיער מוגברת, תחושות נמלול באיזורים שונים בגוף, קשיי נשימה, עייפות, התחלשות ציפורניים, צמיחת שיער במקומות חדשים.
בין התלונות הנפשיות נמצא שינויים קיצוניים במצב הרוח, נטייה לחוסר סבלנות ועצבנות, חרדות, דיכאונות, קשיי שינה, קושי בריכוז ועוד.
בין התלונות המיניות נמצא ירידה משמעותית בחשק המיני, צריבה וכאבים בעת קיום יחסי מין, יובש בנרתיק בעת קיום יחסי מין ובמהלך היום- יום ועוד.
השלכות המנופאוזה המוקדמת
משמעות המנופאוזה היא הפסקת הפוריות, כאשר הגוף מפסיק לייצר הורמונים אשר נחוצים על מנת להיכנס להריון. בין ההורמונים אשר הגוף מפסיק לייצר ישנם גם הורמוני האסטרוגן המופרשים מהשחלות. משמעות הדבר, היא כאשר אישה מגיעה למנופאוזה מוקדמת, אינה יכולה להיכנס להריון מרגע הפסקת ייצור האסטרוגן.
בנוסף, העובדה אשר אישה נמצאת במנופאוזה בטרם הגעה לגיל המעבר, נמצאות בסיכון גבוה לחלות במחלות לב ואי צפיפות העצמות (אוסטאופורוזיס).
מנופאוזה מוקדמת? איך ניתן לטפל
ראשית, בעת הגעה למנופאוזה מוקדמת ולאור הסיכונים והסיבוכים העלולים להיות כרוכים בכך, ההמלצה הראשונה היא לקיחת הורמונים מאזנים המתאימים ומשלימים את החוסרים, לפחות עד להגעה לגיל המעבר ההטבעי – גיל 50.
בשונה מטיפול הורמונלי אשר ניתן לנשים בגיל המעבר, הטיפול ההורמונלי אשר יומלץ לאישה מתחת לגיל 50 יינתן במינונים גבוהים מאלו של אישה שעברה את גיל 50.
במידה והאישה אשר הגיעה למנופאוזה מוקדמת אינה מעוניינת ליטול תרופות הורמונליות, ניתן לבדוק מבין החלופות הצמחיות השונות ולשאול בנושא טיפול צמחי מרפא מתאים.
תזונה, מנופאוזה מוקדמת ואוסטאופורוזיס
אז מה הקשר בין מנופאוזה מוקדמת, אוסטאופורוזיס ותזונה?
נשים אשר הגיעו לגיל המעבר המוקדם, חשופות פי 2 לסיכון לדלילות העצם (אוסטאופורוזיס) ולכן, במידה ואישה חווה מנופאוזה מוקדמת, חשוב להיוועץ עם רופא, או עם תזונאי, בנושא השלמת סידן תזונתית באמצעות מאכלים עשירים בסידן ותוספי תזונה תואמים אשר יוכלו לסייע במניעת, או במזעור הסיכון לחלות באוסטאופורוזיס.
בנוסף, רצוי ואף מומלץ להקפיד במקרים אלו על בדיקות תקופתיות של צפיפות העצם על מנת לבחון את תגובתן של העצמות למנופאוזה המוקדמת ולתפריט העשיר בסידן.